Angående aktivitet på 2m låga delen.

Läser en mycket bra diskussion på HAM.se om aktiviteten, eller snarare sagt bristen på aktivitet på låga delen av 2m-bandet.

Nu ska jag antagligen sparka in öppna dörrar vad gäller både 2m och aktivitet.

1. Antenn är ALLT på 2m, precis som alla andra amatörradioband. Att tro att man med en lång blindkäpp på radhustaket ska köra DX är bara en myt. OM man inte råkar ha ett extremt högt läge och hyfsad effekt. På 2m så gäller det att få upp antennen till hyfsad höjd, både vad gäller fri sikt och över marken. Blir ju ingen mening med att köra in effekten i grannens lägenhet. Min spontana gissning är att de flesta har INTE antenner som duger för jobbet. Själv kör jag med 13 element G0KSC antenn med 8,2m bomlängd. Kanske inte idealt för contest, eftersom den är lite väl smal. Men säg att man BÖR ha 3-4 meter bomlängd? Det kräver ändå en liten mast för att snurra runt. Och masten bör sticka upp antennen minst tre-fyra meter över omgivningen. Men idag finns det inte många som orkar eller ids. Man tror att en dyr radio kan kompensera för dåliga antenner. Vilket ALDRIG fungerar. En tusenkronors antenninstallation med en radioanläggning för 40kkr kommer aldrig att slå en antennanläggning för 30kkr och en radio för 10kkr. Så det är barra att prioritera rätt, dvs. ANTENNEN.

2. Du kan aldrig köra det du inte hör. Här brister de flesta ganska mycket. De kör utan pre-amp och med långa kablar. Man kanske anstränger sig med ”finkabel”, dvs. RG-213 eller RG-214. Som är ganska förkastlig när vi går upp i längder över 10m vad gäller lyssning. Man tar inte heller hänsyn till radioapparaters egenbrus, vilket kan avhjälpas till viss del med en bra pre-amp. Folk tycker helt enkelt att det är krångligt med pre-amp och switchning av dessa.

3. Splatter på utgången är bara slöseri med effekt. Motstationen kan bara höra det som sänds INOM mottagarens bandbredd. Resten eldas bara för kråkorna och skapar förtret för dina amatörradiokamrater.

Så här kommer mina tips för att komma igång på ett vettigt sätt på låga delen på 2m.

Skaffa dig en mast på 4-18m, beroende på dina förhållanden. Försök att komma minst 4m över NÄRA omgivande byggnader.  Antennen kan vara relativt enkel, dvs. 4-6m bomlängd och med en relativt liten/billig rotor. Duger gott om du bara ska använda masten för 2m. Sen köper du en relativt bra luftisolerad koaxialkabel. Eller accepterar förlust av sändareffekt i RG-213. Om du ska köra kring 100W, så klara många köpe pre-amps denna switchning med inbyggda bärvågsswitchar. Då vill jag påstå att du har en ganska bra anläggning att köra 2m på.

 

ACCEPTERA det faktum att om du inte har polare som du snackar med på regelbunden basis, så får du inte svar, om det inte är TEST eller KONDITIONER.

Med en acceptans kring dessa faktorer, så kommer du sannolikt att få roligt på 2m. För trots allt, måste jag få tag på en kompis, så ringer jag.

 

Än en gång. Antenn, antenn, antenn är 90% av din amatörradioupplevelse. Om du inte satsar på det, så blir det inte lika roligt.

Annonser

2 Responses to “Angående aktivitet på 2m låga delen.”


  1. 1 Tommy juli 24, 2014 kl. 15:05

    Bra skrivet Kaj. Har haft rätt kul med Halo, dvs rundstrålande antenn med negativt gain men i alla fall Horisontell! Tex var jag mobil i Oslo och åkte upp på Holmenkollen och lyckades köra SK7MW (>500km) efter att ha väntat en stund på att de gick upp i styrka. Bränna mer än 20% av effekten i kabeln tycker jag är en gräns… Preamp/PA switchning drar sig många för, använder det själv bara över 432 MHz.
    / 73 Tommy SM6NZB

  2. 2 Hans Sodenkamp maj 22, 2015 kl. 15:42

    Hej Kai, jag kör Stockholm med jämna mellanrum med 15 element och 200 W ca 325 km. Jag använder ECO-flex 15 kabel. När får vi kontakt? Hälsningar från Letsbo strax ovanför Ljusdal.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Annonser