Reflektioner kring 80 meter och störningar.

Efter att ha följt den utmärkta tråden på Ham.se om vi tål störningar på 80m så har jag gjort ett antal reflektioner kring min anläggning.

I dagsläget har jag kring -85 dBm i grundstörning på 80 meter, det motsvars av ca S7. När det blir lite mer fart och conds, så höjs det upp till -75 dBm. Hur som helst, det är nivåer som gör det svårt att höra DX och andra svaga signaler. När jag kopplar ur antennen så sjunker nivån till -105 dBm, dvs. kring S3-S4. I ett idealt system bör man kunna komma ner till ca -120 dBm om man får tro diverse trådar och expertis på Ham.se (7EQL mfl.). Jag är fullt benägen att hålla med om dessa slutsatser som presenteras både vad gäller nivåer och vilka riktvärden man bör sträva efter. Så för att råda bot och bättring, så har jag ett antal åtgärdspunkter som jag tänkte genomföra. Och dessa tänkte jag redovisa för allmän beskådan bara för att resonera kring problemet och vad man kan göra själv. Åtgärderna är inte skrivna i någon prioriteringsordning, utan vissa kan troligen göras parallellt eller i valfri ordning beroende på tid och tillfälle mm.

Jag delar upp problemet i två delar, nämligen störningar som kommer in genom antennen och störningar som kommer in via elnät och datorer i schacket.

Antennstörningar:

Mitt teoretiska resonemang går ut på att med antennen så har jag en störnivå på -85dBm och utan antenn så har jag en störnivå på -105dBm. Det är en ganska väsentlig skillnad på 20dB som kommer in genom antennen. Med tanke på att 10dB S/N räcker gott och väl för ett QSO, så kan man lätt inse att det blir mer kört med lägre brus.

Nulägesanalys för antennen.

I dagsläget kör jag en Carolina Windom (CL-OCFD). Den matas med en 450Ω bandkabel på ca 20m och därefter 4:1 balun till RG-213 och autotuner i riggen. Alltså har jag försökt att minimera transmissionsförlusterna så gott det har gått med nuvarande upplägg. Så varifrån kommer störningarna då? Här kan nog antennen plocka upp en hel del som finns i det egna huset och även omgivningen. Jag förutsätter att eftersom det egna huset är närmast, så kommer störningarna från det egna hemmet till stor del. Men tillbaks till antennen. Kan den generera några problem då? Jo, en Windom är ju i grunden en assymetrisk dipol som inte är likströmsmässigt jordad. Alltså misstänker jag att om jag byter dagens konfiguration från Windom till en horisontell loop som jag ska bygga av isolerad koppartråd, så kommer jag att för det första få en likströmsjordad antenn (mindre statiska störningar) och att isoleringen ska minska fysisk påverkan från omgivningen. I dagsläget har jag 1,6mm aluminiumtråd som är oisolerad. Kort och gott, åtgärden ska bidra till att minska antennens egna inverkan. Självfallet ska jag mata med stege så långt som möjligt och endast gå över till balun/koax den sista biten. Och nej, jag är lat, inga Z-/S- eller andra matchar. Helt enkelt för att jag inte jagar DX så seriöst på HF att jag vill lägga ner det sista lilla extra. Plus att den bättre hälften redan har nog svårt att acceptera stegmatning och vad det innebär. Ibland måste man bara vara realist.

Nå, detta om antennen. Det som antennen plockar upp från det egna huset då? För av någon anledning verkar många radioamatörer tro att bara för att de är radioamatörer, så stör inte deras egen Nokialaddare, Playstation 3 eller alla nätverk och datorer i huset. Kort och gott, innan man spenderar pengar på grannarnas elkablar mm, fixa dina egna. Här tänkte jag vara relativt systematisk. Dvs. jag fixar schacket först, eftersom många störningar säkert genereras i rummet av datorer, LCD-skärmar och annat jox. Då blir det till att fixa en PUS (potentialutjämningsskena) och fixa en rejäl nolla, självfallet med elektrikers hjälp. Plus att jag ska drossla spänningsmatningen in till schacket. Kanske till och med fixa en Faradays bur med hjälp av nät som jag kopplar till PUS:en. På så sätt blir schacket strålningsmässigt isolerat från omvärlden på ett bra sätt. Jag har inte som målsättning att det ska vara ett så kallat RÖS-rum, men det ska vara bra nog för att vara tätt upp till 2 metersbandet. Och nej, jag tänkte inte bygga det så tätt så att vi snackar totalt tyst, såpass mycket pengar tänkte jag inte lägga på hobbyn. Men det är klart om man hittar ett komplett dito, så får man väl fundera på det då. Nätet ska vara aluminiumnät hade jag tänkt. Aluminiumfolie är ett annat alternativ som jag har övervägt. Alltså i princip så blir det ingen direktstrålning till schacket.

Störningsjakten hemma tänkte jag lösa genom att stänga av sektioner i gruppcentralen hemma. Så vardagsrummet åker på en gång. Plus sovrummen. Köket måste vara som det är med tanke på kyl/frys osv. Så där kan det vara idé att koppla in drosslar för att säkerställa att det inte går ut något från köket till övriga huset. Sen får jag helt enkelt slå på rummen ett och ett och kolla vad som händer i störväg. Om det dyker upp elände, så ska jag jaga i rummet för att hitta enskilda prylar som stör. Därefter åtgärd förstås.

I princip kan man nog säga att jag har ett extern problem (antenner) och internt (schacket) att lösa i första hand och därefter leta hemma efter störningar. Men som sagt, först ska man ha ett bra grundläge till att börja med.

Skriv gärna en kommentar om dina egna upplevelser.

Annonser

0 Responses to “Reflektioner kring 80 meter och störningar.”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Annonser