Gör som jag säger, inte som jag gör.

Så var man en dyrköpt erfarenhet rikare igen. Inte för att jag ville det, men skit händer. Trots det så räddades situationen igen av att jag hade säkrat den fällda masten. Man gjorde inte allt fel med andra ord. Så vad var det som hände.

Jo, allt gick perfekt när jag sänkte masten för att justera 6m Yagin. Jag ville helt enkelt ha den högst uppe på toppen av masten. Sen började jag fundera på lämpliga metoder för att lösa problemet. Det fick bli att jag sänkte masten och började såga grenar i asparna som var i vägen. Resultatet av sågandet blev att jag knäckte D9 och D11 på 2m LFA:n. Ingen fara, rör har jag hemma, så det var snabbt fixat. Men sen, när jag tog en paus inne, då släppte wiren vid basen, varvid masten åkte i backen, nästan. Den var ju säkrad trots allt. 2m antennen klarade sig alldeles utmärkt. Däremot blev 6m beamen en konstinstallation av värsta sort. Ni kan gissa svordomarna som kom ur mina läppar. Tur att barnen inte var i närheten. Och turligt nog hade jag reservwire hemma. Så vad gick fel då? Jo, jag hade använt plastad wire för resandet. Och det ska man alltså INTE göra. Så regel nummer ett är att alltid överdimensionera. Regel nummer två är att man ska alltid använda vanlig eller galvaniserad wire. INTE plastad wire. Det var ändå tur att wiren släppte när den var säkrad och när den var längst ner. Annars hade nog masten rykt…

Så hur blev det då? Jo, 2m antennen sitter fint där den ska. Jag satte upp den gamla Diamond LPA:n som går från 50-1300 MHz. Funkar väl som en 4dBd riktantenn för 6m, så det är i alla fall bättre än inget. Antennen måste helt klart ersättas, men det hinner/orkar jag nog inte med just nu. Funderar faktiskt på att ersätta antennen med en dual-band Yagi som G0KSC har designat. Att få till både 6m och 10m känns inte helt fel när man har lite antennhöjd. I och för sig en kompromiss, men bättre än alternativet, dvs. att fortsätta med LPA:n. Dessutom har jag nog det mesta i aluminiumväg hemma.

Jag lovade ju bilder, så här är eländet. (Notera att jag inte bara säkrade med spännband utan också byggbock).

Annonser

0 Responses to “Gör som jag säger, inte som jag gör.”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Annonser