Vågutbredningens mysterier.

Så har man varit ute en vecka på tjänsteresa och körde till nya ställen. Som vanligt i dagens elektroniska värld blir man beroende av tekniska prylar, i det här fallet GPS. Jag hade en hyrbil utan GPS och då bestämde jag mig för att ta med min egen. Och det blev en intressant erfarenhet. Jag monterade min TomTom 950 lågt på vindrutan, som jag brukar. Det fungerar bäst för min egen del. Bilen var för övrigt en Volvo C30 D2. Till min förvåning hittades inga satelliter för GPS. Jag var helt övertygad om att navigatorn hade gått sönder. Eller strejkade på något sätt i alla fall. Men sen fick jag en AHA-upplevelse. Tänk om det fanns problem med flervägsutbredning från bilplåten. Efter lite funderande flyttade jag navigatorn så att den satt brevid backspegeln i mitten . Och där ser man, helt plötsligt rasade det in satelliter.

Så vad har jag lärt mig av det här då? Jo, att även konsumentprodukter som ska vara ”idiotsäkra” kan ställa till det, om de använder sig av radiovågor.

Annonser

2 Responses to “Vågutbredningens mysterier.”


 1. 1 PB3SM - SM6CPI februari 9, 2011 kl. 15:38

  Hej!

  Roy i Karstad ledde mig till din trevliga blogg.

  Många bilar har en beläggning av metallfilm på vindrutan. Man kör lite ström genom filmen för att snabbt ta bort imma med hjälp av den värme, som då uppstår. Filmen är inte bra för vågutbredningen, varken för GPS eller mobiltelefon. Därför lämnar man ett område fritt från film uppe omkring backspegeln. Det är markerat med små svarta prickar på glaset. Där kan man placera On-Glass-antenner ock liknande.

  73,
  Kjell

  • 2 sm0rcl februari 9, 2011 kl. 16:11

   Det var ett jättebra tips. Så bilens rutor kan göra den till en Faradays bur. Intressant, men trist om man som jag kör med lös GPS eller handapparat med gummipinne. Så man skulle kanske skapa lite nya inköpskriterier för val av bil? Ledande rutor om man planerar att köra HF från bilen med yttre antenn. Icke ledande för handapparat med gummipinne 😉

   Den som lever får se med andra ord. Nåja, GPS-problemet löste sig. Dock så fungerade handapparaten i bilen utan problem, så det är nog framrutan som var lite ytbehandlad.

   Tack för tipset och kul att du tycker om bloggen.

   mvh
   Kai


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Annonser