Vi börjar med Perseiderna.

Jag har alltid varit intresserad av 2 metersbandet och de tekniska svårigheter som man kan möta på högre frekvenser. Som bonuseffekt så blir antennerna dessutom hyfsat små, vilket krävs för att den bättre hälften ska ha acceptans för ”förfulningen” kring huset. Hur som helst så var jag inställd på att få ordning på digitalkommunikation med datorn igen efter installationen av Virtual Serial Ports Emulator. Detta gjorde nämligen att DM780, som är Ham Radio de Luxe:s program för PSK mm. inte fungerade. Så sagt och gjort, så började jag experimentera lite med både K3:ans inställningar och programvarorna. Självklart var jag tvungen att få in en ny faktor, WSJT programvara för meteorscatter. Så vad gjorde jag och hur gick det?

Det första konstaterandet var att VSPE medförde att serieportsplittern tillät inte nyckling utan att DM780 låste sig för en väldigt lång tid. Och endast DATA moden fungerade för att få iväg någon form av datasignal överhuvudtaget. Som ni ser så var det inte ideala förhållanden för att köra något överhuvudtaget. Men sen fick jag en idé när jag läste K3:ans manual. Varför inte köra med VOX, DM780 tillåter det. De initiala försöken gick inte så bra, men efter ett tags meckande så kom jag på problemet. LINE IN hade separat nivåkontroll av signalen, dvs. även om jag hade ställt signalnivån på frontpanelens mikrofoningång så gällde den inte för LINE IN. Och nästa anomali var att kompressionsinställningen för frontmikrofonen faktiskt även gällde för LINE in. Snacka om bakvänt. Jag har inte lyckats utröna om equalizern också fungerar för både mikrofon och LINE IN. Det är inte helt osannolikt. För PSK31 spelar det ingen roll, då bandbredden är endast 31Hz, men för FSK441 så är det förödande. Nåja, jag har tid att prova sändning med FSK441 senare. Men nu till poängen, har jag fått något att fungera då?

Jodå, jag har sett massor av trafik från Italien, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike på meteorscatter. Dock inte kört något själv, då jag håller på och läser in mig i VHF handboken om procedurer osv. Man vill ju inte verka vara en rookie när man börjar köra meteorscatter. Göra rätt från början med andra ord. Jag bifogar också ett par bilder från Spectravue för att visa hur bandet såg ut tidvis under Perseiderna. För övrigt, hur kunde man köra meteorscatter utan spektrumanalysator förr? Om du söker en dylik kan jag rekommendera en RFSpace SDR-IQ för inkoppling på radions mellanfrekvensutgång. Visst, kostar pengar, men ger oändligt mycket bättre översyn när meteorerna börjar pinga.

Annonser

0 Responses to “Vi börjar med Perseiderna.”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Annonser