HF antenner och snake-oil?!

Nu har man ytterligare lite kött på benen.

Först till det som jag uppfattar som snake-oil. Läst om EH-antenner och TAK-tenna. Små och smidiga antenner, men funkar de?

Knappast, för då skulle alla HF-antenner se ut som dem och ingen skulle bygga jättestora log-periodare eller Yagis. Så det blir till att försöka hitta en lösning där man kan få till en kompromiss som inte går ut på att sätta upp ett mindre aluminiumupplag på masten. Så för en bra och praktisk riktantenn måste hittas. Vad har jag då kommit fram till?

Önskemålet vore att ha alla band mellan 30-6m.

En log-periodare kan lösa det, men den blir ca 10m lång, dvs. väldigt låg WAF (Wife Acceptance Factor).

Multiband-Yagis med traps kan lösa det också, men är väldigt känsliga när man ställer in elementen. Och många traps blir det om man ska täcka hela området 30-6m.

Kort och gott, jag måste nog sänka kraven.

En praktisk log-periodare kan täcka 14-54 MHz och blir 7 m lång. Då har den 13 element och har Tau=0,85 och Sigma=0,05. Det blir nog en acceptabel kompromiss.

Ett annat alternativ är att välja Spiderbeam 20-17-15-12-10m HD, som täcker banden mellan 20-10m.

Så till diskussionen, vilken ska man välja. Log-periodaren har fördelen av att man har en mekaniskt stabil konstruktion som håller i alla väder. Spiderbeamen i det utförandet som den säljs har antagligen större WAF, eftersom den sannolikt blir diskretare. Dock är jag tveksam till hur den håller för vinterväder. Och bygger man en egen Spiderbeam med lite kraftigare material så blir WAF lika låg som för log-periodaren.

Beslutsångesten är total. Spiderbeamen ser ju trevlig ut på pappret och har nöjda användare. Log-periodaren är en pålitlig klassiker, dock stor…

Vad välja?

Annonser

0 Responses to “HF antenner och snake-oil?!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Annonser